Nieuwste onderwerp

Huismus

Ze zei dat ze een aantal gewoontes heeft die als eigenaardig gezien kunnen worden. Ik antwoordde dat dat niet uitmaakt omdat uit het woord eigenaardig vriendelijkheid spreekt. Eigen is aardig en ik zou haar eigen vast ook aardig vinden. Ik vind haar en alles wat van haar is aardig. Dat wist ik meteen toen ik voor het eerst bij haar thuis op bezoek mocht komen. We keken een documentaire over ganzen. Ze kijkt graag documentaires. Niet specifiek over ganzen of een ander dier maar het fenomeen documentaire vindt ze intrigerend. Dat je nadien dingen weet waar je voor het kijken nog niks over wist. Na die eerste avond bij haar thuis weet ik daarnaast dat haar lievelingskleur midlentegroen is, dat ze onder de douche altijd eerst haar navel wast, dat ze krabbenpootjes aan haar planken heeft hangen en dat ze graag uit wasbolletjes eet. Ik gaf toe dat het bijzondere gewoontes zijn die ze heeft. Ze vond me een oprecht persoon en aardig. We zijn vanaf het begin eerlijk tegen elkaar geweest.

Het woord eerlijk heeft slechts een ‘h’ nodig om het woord heerlijk te worden. Zo hielden we tot het eind vol dat onze eerlijkheid fijn was; een heerlijkheid. Ik wist snel dat ik haar eerlijkheid eigenlijk niet fijn vond en dat het vooral heerlijk was om het weg te stoppen. Misschien dat alleen die eerste avond nog niks weggestopt werd. We keken naar ganzen en ik keek voorzichtig, drie of vier keer, naar haar. Naar de zijkant van haar gezicht. Ze heeft twee moedervlekjes op haar oorschelp. Ik had niet eerder iemand gezien met moedervlekken op een oorschelp. Evengoed dat ik niet eerder had gezien hoe kolganzen elkaar tijdens hun vlucht aanmoedigen snelheid te behouden.

Ze vroeg hoe ze me het dan het best had kunnen vertellen; onder het mom van een wijntje? Ze drinkt niet. Ze drinkt sowieso weinig. Als ze drinkt, is het Fristi met een laagje sinaasappelsap. Ze combineert graag de smaken van twee verschillende vruchten, het liefst beiden uit een andere kleurschakering. Framboos en banaan, kiwi en pruim, abrikoos en vlierbes en aardbei en sinaasappel. Ik had het over haar moedervlekken toen ze zei dat ze al drie jaar haar kamer niet heeft verlaten. Ik weet nog hoe ze het zei, ze zei:
‘Ik ben al drie jaar mijn kamer niet uit geweest.’
Waarop ik antwoordde:
‘Oké.’
en wees haar op mijn moedervlekken. Ik heb er geen op mijn oorschelp. Haar favoriet zit aan de binnenkant van mijn ellenboog. Waarom ik er niet meteen op inging of ernaar vroeg, weet ik niet. Ik sluisde het denk ik meteen door naar iets wat bij haar hoorde en waar ik van kon houden. Ik achtte het niet als iets dat later voor problemen zou zorgen. Hoe kun je denken dat iets voor problemen gaat zorgen als je aan het zoeken bent naar de mooiste moedervlekken op elkaars lichaam? Pas een aantal dagen later toen ik voorstelde naar ganzen in het park te gaan kijken, besefte ik dat de ‘h’ van onze heerlijkheid bestond binnen vier muren. Ze doet niet aan naar buiten gaan. Ik doorzocht kleurwaaiers met haar, opzoek naar een nog mooiere kleur dan midlentegroen en we besloten dat we onze kinderen Sienna en Marine zouden noemen. Ik at muesli, aardappelpuree en tiramisu uit wasbolletjes en keek minstens zeven documentaires per week. Ik zette nooit met haar een stap naar buiten. Ik maakte grappen dat ik die eigenaardigheid van haar misschien toch niet zo aardig vind. Ik werd er boos om en vond mezelf niet meer aardig.

Wanneer ik zei dat ik niet meer zonder haar kon, vond ze dat lief en onzin.
‘Je hebt vierentwintig jaar zonder mij geleefd, daar ben je ook niet aan onderdoor gegaan.’
Op die momenten keek ik naar de moedervlekjes op haar oorschelp. We hebben het lang volgehouden door te kijken. Naar documentaires, naar elkaar en vooral niet naar het om ons heen. De laatste ochtend dat ik bij haar was, zei ik dat ik de buitenwereld niet meer nodig heb omdat mijn binnenwereld met haar mooi genoeg is. Ze leidde me naar de deur, gaf me een kus op mijn voorhoofd en zei dat het haar speet dat ze in geen van beiden kon zijn.

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Biljartworm, Boontje, Borrelhapje, Bovenlijn, Bretels, Broertje, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Gember, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Jachtgebied (1), Jachtgebied (2), Jachtgebied (3), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tasman, Tranentrekker, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wasbeer, Wintertenen, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.