Nieuwste onderwerp

Proost

‘Lieve vrienden,’ zegt Arnout. Hij schuift zijn stoel naar achteren en staat op. Zijn buik schampt de tafel en de wijn in Robs glas rimpelt aan het oppervlak.
‘Vandaag is een heel bijzondere dag. We hebben het niet gezegd, maar Laura en ik hebben op de kop af tien jaar verkering.’
‘Tel je dan alle losse flodders bij elkaar op?’ mompelt Richard, die rechts van Rob zit en hem aanstoot. Rob trekt zijn mondhoek omhoog.
‘Het is niet altijd makkelijk gegaan,’ zegt Arnout. ‘Maar Laura, op het moment dat ik je voor het eerst zag op brugklaskamp wist ik al dat je heel speciaal was.’
Rob volgt met de nagel van zijn middelvinger een groef in de eettafel.
‘En dat was echt niet alleen omdat je de mooiste tieten van de klas had,’ zegt Arnout. Richard stoot een lading lucht door zijn neus. Rob kijkt naar Laura, die tegenover hem zit. ‘Waarom dan nog meer?’ vraagt ze. Haar wangen zijn rood, haar ogen weerkaatsen drie kleine lichtpuntjes van de kandelaar die op tafel staat.
Arnout kijkt haar aan, glimlacht en knijpt even met zijn ogen. Dan wendt hij zich weer tot de groep. ‘In ieder geval, dat is niet het enige. Ik heb eens zitten rekenen, en volgens mij is ons groepje inmiddels twintig jaar bevriend. Of nou ja, we kennen elkaar twintig jaar. Jou natuurlijk nog niet, Sofie, maar het voelt al bijna wel zo. Hoe lang hebben jullie nu verkering? Vijf jaar?’
‘Iets meer dan drie jaar,’ zegt Sofie. Ze steekt haar hand over de tafel uit naar Richard, die hem vastpakt.
‘Nou, dat bedoel ik.’ Arnout heft zijn glas. ‘Op het brugklaskamp waar het allemaal – wacht,’ het glas daalt weer. ‘Rob, jij was er toen ook nog niet bij – pas in de tweede kwam je bij ons in de klas, toch? En sindsdien hebben we je niet meer kunnen afschudden. Of niet?’ Arnout lacht. ‘Nou. Op het brugklaskamp waar het allemaal begon, en het wonder dat zittenblijven heet!’
Rob zoekt Laura’s blik, maar ze staat op, slaat haar armen om Arnouts middel en kust hem onder zijn oor. De glazen worden geheven en klinken tegen elkaar. Robs arm gaat omhoog zonder dat hij het merkt.

Naar het volgende deel
Naar het eerste deel

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Autumn (Ali Smith), Jij zegt het (Connie Palmen), en zoals elke winter een poging tot Anna Karenina (Tolstoj)

Wat luister ik?

Eeuw van de Amateur, Echt gebeurd, Invisibilia

Wat schreef ik?

Nog een heleboel meer op harlynnbouma. wordpress.com

Quote

'Je bent lekkerder dan je kijkt.' - Winnie de Poeh