Nieuwste onderwerp

Rozijn

 

Ter nagedachtenis aan Franny, de oma van Novée.

 

Het laatste dat Novée tegen haar oma zei, was:
‘Er zit echt veel te veel vermicelli in de soep, oma.’
Haar een-na-laatste woorden waren:
‘Is er nog wc-papier?’
Die middag had haar oma geen wc-papier meer in huis. Ze zei Novée dat keukenpapier ook voldeed en gaf haar keukenpapier met aan weerszijden een lila bloemenmotief. Novée vond het keukenpapier stugger, maar het voldeed inderdaad. De grootte van de vellen beviel haar zelfs beter dan regulier wc-papier.  

Van haar laatste woorden heeft Novée geen spijt, want haar oma had echt veel te veel vermicelli in de soep gedaan. Het was niet eens lettervermicelli, maar een doorsnee krulvermicelli die de dikte van spaghetti had en de kleur van eiermie. Het smaakte naar geen van beiden. Novée heeft iets met letters in eten. Ze begrijpt niet dat mensen de normale vermicelli kunnen verkiezen boven lettervermicelli. Met basisschoolvriendinnen maakten ze cupcakes en verplichtte dat ze de cakejes met decoratielettertjes van Dr. Oetker versierden. Een keer tijdens zo’n middag kwam ze er met haar een-na-beste vriendin achter dat niet het volledig alfabet aanwezig was. Ze belde datzelfde uur de klantenservice van Dr. Oetker om te vragen naar de verklaring hiervoor. De mevrouw van de klantenservice zei dat de letters in principe niet bedoeld zijn om woorden met te maken. Novée liep nog dagenlang rond met de vraag waar de letters dan wel voor dienden en trachtte dit met haar moeder te bespreken. Haar moeder vond haar vermoeiend en gaf haar de Dr. Oetker decoratiestiften zodat ze zelf woorden kon schrijven. 

In de soep van haar oma kon ze in elk geval geen woorden naar boven laten drijven, maar het wel eten met een vork. Novée’s moeder probeerde haar nog te berispen door te zeggen dat er met een goedgevulde soep niks mis is. Haar oma reageerde verbolgen op die opmerking en zei dat het een heldere bouillon was.

Spijt na iemands sterven begreep Novée een lange tijd niet. Mensen spraken over de laatste woorden, de laatste knuffel of de laatste zoen. En vooral in de context dat ze het desbetreffende laatste ding niet goed hadden gedaan. Er werd nooit besproken of de gestorvene zijn sterven goed had gedaan. Bij haar twee opa’s had Novée geen gevoel van spijt gehad nadat zij waren overleden. Ook bij haar tante had ze het niet. Spijt en gestorven mensen hadden geen link. Tot haar oma stierf. Toen was er spijt. Niet van haar laatste woorden en niet van haar een-na-laatste woorden. Ook geen spijt dat de band met haar oma nooit goed was geweest. Ze waren geen fijne combinatie. Een verklaring hiervoor is er niet, enkel verdriet bij Novée’s moeder die zelf onprettig contact onderhield met haar moeder en hoopte dat ze wel een goede kleindochter had aangeleverd. Volgens Novée begon het al dat haar oma het frustreerde dat haar lievelingsplant een Bereklauw is. Ze hadden daar vaak ruzie over. Over bloemen. En Bereklauwen.

De daad die Novée nu het legendarische gevoel van spijt geeft, vond een week voor de dood van haar oma plaats. Ze zag haar oma voor de spiegel in de woonkamer staan. Hoe zij haar lange met crêpepapierachtige huid omwonden vingers langs haar gezicht liet gaan en aaneengesloten zeurde over dat ze zo aan het aftakelen was. Er valt weinig te zeggen tegen een vrouw die aan het aftakelen is en Novée bevestigde haar oma’s bevinding. Die knikte naar Novée en naar haar spiegelbeeld en zei dat ze er verschrikkelijk uitzag.
‘Je ziet er inderdaad verschrikkelijk uit, oma.’
antwoordde Novée.
‘Als een verschrompelde rozijn.’

Op de dag dat haar oma de macht over het stuur verloor en zich op slag doodreed tegen een betonnen glasbak, vonden ze in de achterbak een boodschappentas vol met pitbevattende druiven. Novée begrijpt niet dat mensen de pitbevattende druiven kunnen verkiezen boven de druiven zonder pit.

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Biljartworm, Boontje, Borrelhapje, Bovenlijn, Bretels, Broertje, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Gember, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Huismus, Jachtgebied (1), Jachtgebied (2), Jachtgebied (3), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tasman, Tranentrekker, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wasbeer, Wintertenen, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.