Nieuwste onderwerp

Zonnebloemen

Rob zit met zijn telefoon in zijn handen achter een mok semi-roasted Brazilian triple espresso, die hij bij de ober bestelde door de woorden aan te wijzen op de kaart. De mok is van bruin aardewerk en heeft een plaatje van een goudomrande bos zonnebloemen aan twee kanten. De bediening was snel, het marmeren tafeltje waarop Rob zijn papieren heeft neergelegd voelt nog koud aan zijn onderarmen. Met zijn duimen typt hij snel een bericht aan Arnout. Hoe laat bij jullie vanavond?
De koperen bel aan de deur rinkelt schel. Rob kijkt op. Een jonge vrouw, jonger dan hij, stapt achterstevoren naar binnen, de deur openduwend met haar heup, terwijl ze haar rode paraplu uitschudt boven de drempel. Ze kijkt over haar schouder naar de bar, lacht en zucht ‘goeiemorgen’ tegen de ober. Als ze haar ogen weer op haar paraplu richt blijft haar blik heel even aan Rob kleven. Haar mond is aan het sluiten, maar gaat nu weer open en Rob ziet twee iets scheve hoektanden tevoorschijn komen. Hij blijft even naar haar kijken terwijl ze de deur sluit, de paraplu in de bak ernaast zet en zonder nog om zich heen te kijken naar een tafeltje langs de andere muur loopt, tegenover Rob. Uit haar vierkante leren tas, een soort aktetas maar dan hip, haalt ze net zo’n stapel papier als Rob voor zich heeft liggen, alleen is die van haar slordig en gekreukeld. Voordat ze het pakket op het tafeltje neerlegt, kijkt ze Rob opnieuw aan en maakt ze een hoofdknikje naar zijn stapel terwijl ze de hare kort opheft, als om een toast uit te brengen. ‘Drukproef?’
Rob trekt zijn hoofd naar achteren, tussen zijn schouders. ‘Wat?’
‘Oh, of ben je nog niet zo ver?’
‘Waarmee?’
‘Met je manuscript. Of -’
‘Adviesrapport,’ zegt hij.
‘Oh!’ roept ze uit. En dan: ‘waar gaat het over?’
‘Het verkleinen van de carbon footprint van particulieren, toegespitst op hun badkamers. Dus bijvoorbeeld waterbesparing van douchekoppen en toiletten, maar ook natuurlijke ventilatiesystemen en zelfs CO2-neutraal geproduceerd keramiek voor betegeling.’
‘Jeetje,’ zegt ze. ‘Interessant!’
‘Niet echt,’ zegt Rob.
Haar mond valt open en het is een halve seconde stil. ‘Nou,’ zegt ze dan, ‘ik zeg altijd maar dat het sowieso knap is om zo’n heel boekwerk te schrijven, ongeacht de inhoud. Dat vergt gewoon hartstikke veel doorzettingsvermogen. Toch?’
‘Het is niet van mij.’
Ze knippert drie keer met haar ogen en draait haar hoofd dan met een ruk naar haar tas. Daar haalt ze een notitieboekje uit en een pen en ze begint met rode wangen te schrijven.

Naar het volgende deel
Naar het eerste deel

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Autumn (Ali Smith), Jij zegt het (Connie Palmen), en zoals elke winter een poging tot Anna Karenina (Tolstoj)

Wat luister ik?

Eeuw van de Amateur, Echt gebeurd, Invisibilia

Wat schreef ik?

Nog een heleboel meer op harlynnbouma. wordpress.com

Quote

'Je bent lekkerder dan je kijkt.' - Winnie de Poeh