Nieuwste onderwerp

Tasman

‘Dus als Emmet in een sloot springt, spring jij er ook in?’

‘Ja. En daarna verdrink ik hem.’

‘Waarom zou je dat doen?’

‘Omdat je beste vriend verdrinken heel bizar moet zijn.’

Dit was de eerste conversatie die ik had met Tasman. Ik ken Tasman nu vrij lang. Hoe lang precies weet ik niet. In elk geval vijf jaar. Ik vind dat bij ‘lang’ in de context van de tijd dat je iemand kent sowieso sprake moet zijn van een minimum van vijf jaar. Tasman en ik halen dat minimum ruim. Hierna kan ik het exact aantal jaren inclusief maanden en dagen opzoeken*. Ik heb het briefje van Tasmans vader namelijk in mijn wijnkist voor papierwerk liggen. Zijn vader had het briefje voorzien van een datum. Ik vind het mooi wanneer mensen data op kaarten en brieven schrijven. Hiermee bepalen ze dat het document bewaard dient te worden. Ik schrijf nooit een datum op kaarten en brieven want ik wil dat mensen zelf beslissen of ik bewaarwaarde heb. Over het algemeen schrijf ik zelf niet veel omdat ik een lelijk handschrift heb. Ik schrijf boodschappenbriefjes en een maandelijkse brief naar mijn moeder. Bij mijn moeder hoef ik de datum er niet op te zetten omdat ze dit zelf doet. Ze zit in het eerste stadium van de ziekte van Alzheimer en wil nu ze nog besef van tijd heeft, deze graag in de hand hebben. Overigens ben ik blij dat Tasmans vader besloot dat het briefje bewaarwaarde had door er de datum op te schrijven. Ik had het anders niet bewaard. Het is een roze post-it in de vorm van een opgestoken duim met een plakrandje dat al meteen niet meer plakte. Er staat in een goed leesbaar handschrift dat lijkt op het lettertype Cambria:

wil jij Tasman een oogje in het zeil houden zolang ik weg ben, groet je buurman

Ik wist dat ik buren had omdat er een huis naast dat van mij staat en hun vuilnisbak altijd op de juiste dag langs de weg stond. Tasman of zijn vader had ik nog nooit gezien. Ik heb Tasmans vader nog steeds nooit gezien. Alleen op foto’s. Het lijkt me een aardige man. In eerste instantie dacht ik dat ik zijn hond een oogje in het zeil moest houden. Of een ander dier. Als er een foto van hem bij de post-it had gezeten, zou ik hebben gedacht dat het misschien om een landschildpad zou gaan. Hij ziet eruit als iemand die een schildpad heeft.

Ik wist niet goed wat een oogje in het zeil houden, inhield. Ik twijfelde twee dagen of je dan genoeg doet door af en toe een blik te werpen op het huis of dat je er daadwerkelijk naar toe moet gaan. Uiteindelijk zorgde Tasman dat ik niet meer met dit dilemma kampte. De toen zesjarige Tasman stond na twee dagen voor mijn deur. Hij vroeg of hij mee kon eten omdat het eten dat zijn vader voor hem in de koelkast had achtergelaten op was. We gingen naar de Mexicaan want het eten dat ik drie weken geleden had gehaald, was al een week op. We aten enchiladas en hij at mijn gesmolten kaas en ik zijn bonenpuree. Tasman vertelde me dat de harde tacoschelpen die er in onze supermarkten verkocht worden in Mexico niet bestaan. Sindsdien koop en ik eet ze niet meer. Het staat me tegen.

Nog steeds houd ik een oogje in het zeil want Tasmans vader is niet terug. Volgens Tasman bakt zijn vader keramieken asbakken in Portugal en is hij tussendoor wel eens thuis geweest. Op een bepaalde manier krijgt die man het voor elkaar om dat te doen op momenten dat ik er niet ben of op zo’n manier dat ik niet merk dat hij er is. Tasman zegt dat zijn vader inderdaad iemand is die een schildpad zou kunnen hebben. Ik vroeg vorig jaar of hij zelf een schildpad voor zijn verjaardag wou maar hij wilde liever een vlieger in de vorm van een rog. We gaan wel eens vliegeren op dagen dat wij vinden dat er een goede wind staat. We krijgen het niet voor elkaar de vlieger fatsoenlijk in de lucht te houden. Meestal eindigen we bij de Mexicaan en eten enchiladas.

Kortgeleden sprong zijn beste vriend Emmet in een sloot. Tasman deed hetzelfde want dat zou hij doen als Emmet in een sloot zou springen. Hij verdronk Emmet niet maar ontsnapte zelf ternauwernood aan een verdrinkingsdood. Emmet had hier geen debet aan. Tasman bleek niet te kunnen zwemmen. Hij lag twee dagen op de intensive care waar ze zijn longen met een drain leegpompten. Ik vroeg of ik zijn vader moest inlichten. Hij zei dat ik hem wel een briefje kon sturen en gaf me een adres in Zweden. Ik vroeg of ik de datum erop moest zetten. Tasman zei dat dat niet hoefde omdat zijn vader dat zelf zou doen.

*De exacte tijd dat Tasman en ik elkaar kennen is 7 jaar, 4 maanden en 11 dagen

« terug naar blog

Reageer

Mijn ABC

67, Asperges, Audiotranscriptie, Badparels, Bedankt, Bezuinigingen, Biljartworm, Boontje, Borrelhapje, Bovenlijn, Bretels, Broertje, Brouwerij, Cederhout, Colloquium (1), Colloquium (10), Colloquium (11), Colloquium (12), Colloquium (2), Colloquium (3), Colloquium (4), Colloquium (5), Colloquium (6), Colloquium (7), Colloquium (8), Colloquium (9), Converseren (1), Converseren (2), Dilemma, Dromenvanger, Excuus, Gember, Getuige, Glijbaanvoorglijder, Gordijnstof (1/5), Gordijnstof (2/5), Gordijnstof (3/5), Gordijnstof (4/5), Gordijnstof (5/5), Groei, Handlezing, Herinneringsdictator, Hond, Huig, Huismus, Jachtgebied (1), Jachtgebied (2), Jachtgebied (3), Jachtgebied (4), Jachtgebied (5), Kieuwen, Kinderkamers (1/2), Kinderkamers (2/2), Krantendakje, Leesbevestiging, Lifter, Minkukel, Moeder (1/3), Moeder (2/3), Moeder (3/3), Motel (1/2), Motel (2/2), Nieuwjaar, Ooggetuigenverslag, Pacman, Pisa, Plantenkoningin (1/3), Plantenkoningin (2/3), Plantenkoningin (3/3), Proefpersoon, Rattenvlieger (1/3), Rattenvlieger (2/3), Rattenvlieger (3/3), Rechtszaak, Rotzooi, Rozijn, Ruimtereis, Steenvrucht (1/2), Steenvrucht (2/2), Straatjutter ( 1 (5/6) ), Straatjutter ( 1 (6/6)), Straatjutter (1 (1/6) ), Straatjutter (1 (2/6) ), Straatjutter (1 (3/6) ), Straatjutter (1 (4/6) ), Straatjutter (2), Straatjutter (3), Straatjutter (3) update 1, Straatjutter (3) update 2, Straatjutter (3) update 3, Suikerspin, Tranentrekker, Triangel, Vis, Voorhoofdcirkels, Voorportaal, Voorzetseltheorie, Vrolijk, Walvisparochie (1), Walvisparochie (2), Walvisparochie (3), Walvisparochie (4), Walvisparochie (5), Walvisparochie (6), Wasbeer, Wintertenen, Woekering, Woestijnkoorts, Zaterdag, Zeemacht, Zegeningen, Zoon,

Wat lees ik?

de krant, Elvis Peeters, Niccolò Ammaniti, Arnon Grunberg en medische boeken

Wat luister ik?

Damien Rice, Angus and Julia Stone, Jake Bugg, Mogwai en Bach (bij voorkeur de cello suites)

Wat kijk ik?

NPO documentaires, arthouse films

Quote

It's raining cats and dogs and I have a rabbit.