Nieuwste onderwerp

Aambeienzalf

Eva is tweeëntwintig jaar en weet hoe duur aambeienzalf is. 52 euro en 67 cent. Bij de apotheek houden ze niet van ronde prijzen. Het apothekersadvies dat ze bij de zalf kreeg kostte zes euro en veertien cent, en dat terwijl ze die twee minuten dat de man aan het woord was vooral wenste dat hij stopte met praten. Of, liever nog, dat zij daar een acute hartinfarct kreeg en dat ze de mensen achter haar niet meer aan hoefde te kijken. Ze is zich niet eerder zo bewust geweest van de mensen in één ruimte.

Haar moeder vroeg zich af hoe ze eraan is gekomen: ‘Anale seks misschien?’ Haar tweelingbroer, student geneeskunde, wilde laten zien dat hij een negen had voor zijn aambeiententamen en kwam met allemaal feitjes: ‘Haemorrhoïden, opgezwollen en uitgezakte zwellichamen’. Daarna tikte haar zusje de term in op haar iPhone. Tante was nog nooit zo stil geweest tijdens een kerstdiner. Het enige geluid dat ze maakte, kwam van haar lepel met tiramisu die op haar bord kletterde toen Eva’s broer commentaar gaf bij een van de foto’s op het scherm van haar zusje: ‘Hier zie je hoe de uitstulpingen uit de anus komen.’

De zalf helpt niet. De klachten, die Eva’s broer puntsgewijs bij langsgegaan was en waarna ze iedere keer ‘ja’ moest zeggen, zijn weliswaar minder, maar Eva gaat nog steeds elke avond meerdere keren haar bed uit om haar vinger weer onder de kraan te houden. ’s Nachts is ze wel het vindingrijkst om de jeuk te verminderen. Eén keer drukte ze er met haar nagel een kruisje in, zoals bij een vervelende muggenbult. Een make-upspiegeltje hield ze onder haar benen. Voor het eerst nadat haar eerste vriendje het uitmaakte, vier jaar geleden, moest ze huilen.

Eva kan gelukkig gewoon zitten, ze heeft geen speciaal kussen nodig. In de brugklas was er een jongen die altijd met zo’n felrood kussen gevuld met pitjes onder zijn arm rondliep. Voor zijn rug, legde hij eens uit. Eva riep toen door de klas: ‘Ja ja, aambeien zitten niet op je rug!’ Hij is nog een jaar lang met dat kussen gepest en kreeg toen een soort harnas. Voor zijn rug. Eva wist in de brugklas nog niet dat ze op haar tweeëntwintigste zou weten hoe duur aambeienzalf is.

« terug naar blog

One response to “Aambeienzalf”

  1. Marlies Smeenge

    Schrijnend maar heerlijk dit!

Reageer

Wat lees ik?

Gerard Reve, Remco Campert, Maartje Wortel, Vladimir Nabokov

Wat schreef ik?

Verhalen.

Quote

"It was love at first sight, at last sight, at ever and ever sight." - Vladimir Nabokov, Lolita