Nieuwste onderwerp

Wratteke

‘NEE, NEE! Ge moogt niet in dat water, gij hebt een wrat.’
Museumplein Amsterdam. Het meisje zit op de rand van de vijver en kijkt beteuterd op naar haar vader. Hij blijft op een veilige meter afstand van haar en het water staan. Zijn schouders naar voren getrokken alsof hij een onzichtbare maar eeuwig te zware rugzak draagt.
Het is veertig graden in de schaduw. De zwarte haren van het meisje kleven als zeewier op het droge aan haar bezwete gezichtje.
‘Nee Amanda. Nee!’
Hij draait geïrriteerd heen en weer op zijn veilige metertje afstand. Amanda blijft haar vader aankijken terwijl ze het gespje van haar linkerschoen langzaam losmaakt.
‘Zijde gij nu zot of wat? Dan gaade gij ze overal krijgen se. Overal wrattekes. Wilde gij da?’
Ze schudt met haar hoofd. Maar ze trekt haar schoentje uit.
‘Néé. Néé. Gij gaat nie in dat water. Gij. Hebt. Een. Wrat.’
Hij spuwt de woorden uit alsof ze in het geheim een wrat heeft gekweekt. Speciaal om hem te pesten.
‘Néé Amanda. Neen! Zeg, zijde gij zot of wat?’
Ze laat haar schoentje naast zich in het grind vallen.
‘Allee, het is goed met u. Gij moogt uw eigen wrat verzorgen vanaf nu. Ik ga dat nie meer doen he? Gij verzorgt uw eigen wrat. Dag Amanda. Daag.’
Hij draait zijn rug naar haar toe maar loopt niet weg. Amanda trekt snel haar andere schoentje uit en steekt haar voeten in het water. Ze zucht en sluit haar ogen.

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Augusten Burroughs, Dimitri Verhulst, Jan Wolkers, gebruiksaanwijzingen, veiligheidsvoorschriften

Wat vind ik?

Een dobbelsteen in de blubber naast de tramrails. Een paraplu in mijn fietskrat. Een puntenslijper met twee ingangen naast mijn voordeur. Een baboesjkapoppetje in mijn brievenbus.

Wat kijk ik?

Man and chicken, Mary and Max, Harvie Krumpet, Catch me if you can, Chicken run, The never-ending story

Wat schreef ik?

Weekend Warriors (korte film, 2015). Watergames (korte film, 2015), Onderbeds (korte film, 2016). Takhil (korte film, 2016), Ministerie van Relatielegetimatie (Korte film, 2016), Anita's roedel (korte documentaire, 2018)

Quote

“Ik blijf mijn hele leven bij jou wonen.” Hij glimlachte. “Dat denk je nu.” “Dat blijf ik altijd denken.” “Ooit wil je hier weg. Dan wordt dit eiland te klein voor jou.” “Niet, het blijft hier altijd even groot.” “Maar jij niet.” “Dan begin ik een eigen eiland. Daar.” Ik wees met mijn want richting de plek waar het ijs overging in slobberende golven. “Als ik elke dag op dezelfde plek een kei gooi, dan komt daar vanzelf een eiland.” (Uit Birk, door Jaap Robben)