Nieuwste onderwerp

Eenzaam

Ik ging op bezoek bij mijn oma, en mijn moeder hield mijn hand vast. Mijn oma rook met haar hele lichaam naar de geur van getrokken kies en mijn moeder zei dat dat betekende dat ze bijna doodging.
Er kwam een vrouw langs die zei dat ze de kist maakte. Ze heette Agaath en kreeg een diepe rimpel onder haar neus als ze glimlachte. Ze zag eruit alsof ze geen vrienden had. Ze was eenzaam, vermoedde ik. Ik vroeg me af wanneer ik dat zou worden: eenzaam. Het had iets te maken met volwassen zijn, dacht ik. Met weten dat je af bent.

Ik had niet verwacht dat ik voor het eerst eenzaam zou zijn op een gewone dag terwijl ik naar de reclame op de televisie keek. En later nog eens: toen grijsharige vrouwen in de trein het over boeken hadden die ze lazen op hun tablet. Ze spraken het uit als tablét, alsof het een pilletje was dat je uit een stripje kon duwen. Die vrouwen begrepen elkaar. Ik kon niet zeggen dat ze tablet verkeerd uitspraken, want ik had er geen.

Ik wil ook een tablet, vertel ik mijn moeder.

Mijn vrienden zeggen dat de eenzaamheid zich laat verdrijven door activiteiten. Ze schudden de activiteiten uit hun zakken alsof het een verfrommeld pakje kaarten is. Ze trekken me mee en ik weet niet wat ik moet zeggen. Af en toe zie ik iemand met een rimpel onder haar neus. Dan denk ik aan de geur van getrokken kies, en aan Agaath. En aan dat ik nog lang niet volwassen ben.

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Arnon Grunberg, Jonathan Safran Foer, Philip Roth, Haruki Murakami, Harry Mulisch, Gabriel García Marquez, Isabel Allende, Milan Kundera, de Volkskrant

Wat luister ik?

the weepies, the tallest man on earth, noah and the whale

Wat kijk ik?

De wereld draait door, journaal

Quote

‘Ik verlang naar een wereld van fictie waarin ik zelf mag bepalen hoe het drama zich ontwikkelt en wat de afloop is.’ A.F.Th. van der Heijden