Nieuwste onderwerp

Bed

Elke avond als iedereen weg is en alleen de zwervers nog in de kasten zitten gaat hij in een bed liggen. Het begon toen hij een half jaar, drie maanden en twee dagen bij de beddenafdeling werkte.

Hij was toen al gewend geraakt aan echtparen die subtiel de vering van matrassen uitprobeerden. Hij was gewend geraakt aan puisterige studentes in de dop die vielen voor jugendstil achtige krullen. Hij was zelfs gewend geraakt aan de zwervers die in de kasten kropen vlak voor sluitingstijd. Hij wist waar hij ze moest raken als ze agressief werden. Hij wist welke nekspier meegaf, welke een kreun van pijn veroorzaakte als hij er op sloeg. Hij wist zelfs vaak feilloos in te schatten in welk van de kasten ze kropen. En hij kon ze geen ongelijk geven. Die bedden deden elke nacht niet waar ze voor bestemd waren. Ze lieten elke nacht pijnlijk zien hoeveel mensen er nog geen bed hadden. Of hoeveel bedden er nog geen mens.

Voor sommige bedden voelde hij een vreemd soort waardering. Eenzelfde soort waardering als je kan voelen voor meisjes met een lekkere geur die mooie, baardige mannen achter zich aan slepen. Omdat ze er toch wel komen. Hij weet zeker dat de bedden die hij liefheeft goed terechtkomen.

In die bedden gaat hij liggen. Met zijn voeten over de rand en zijn armen om zichzelf heen. Hij sluit zijn ogen en hij doet alsof het bed een vrouw is.

Hij heeft zijn twijfelaar weggedaan. Het was de oorzaak van de stagnatie in zijn liefdesleven dacht hij, een tweepersoonsbed zou alles beter maken. Nu heeft hij een half bed over. Soms wil hij het bijna vragen, aan mensen die in hun eentje een bed kopen. ‘Ik heb ook nog een half bed,’ zegt hij dan bijna. ‘Wil je hem met me delen? Dat scheelt weer in de kosten.’ En als ze dan bezwaar maken zal hij royaal kijken, alsof hij al het geld en alle ruimte van de wereld heeft. Hij wil zeggen dat hij elke dag zal koken voor twee personen. En dat ze hun eigen kussen mee mogen nemen.

Maar hij zegt het niet. Hij fluistert het alleen elke avond zachtjes in de lakens van de bedden die nog verkocht moeten worden.

« terug naar blog

One response to “Bed”

  1. Emma

    Leuk!! Ik zie het helemaal voor me.

Reageer

Wat lees ik?

Arnon Grunberg, Jonathan Safran Foer, Philip Roth, Haruki Murakami, Harry Mulisch, Gabriel García Marquez, Isabel Allende, Milan Kundera, de Volkskrant

Wat luister ik?

the weepies, the tallest man on earth, noah and the whale

Wat kijk ik?

De wereld draait door, journaal

Quote

‘Ik verlang naar een wereld van fictie waarin ik zelf mag bepalen hoe het drama zich ontwikkelt en wat de afloop is.’ A.F.Th. van der Heijden