Nieuwste onderwerp

België

‘Platte dag, is het vandaag,’ zei een man met bretels. We waren in Belgie en het was aan het eind van een week vol feest. De bretels van de man zaten om zijn bolle buik en ik keek hem onbegrijpend aan: ‘Plat?’ vroeg ik.

Belgen verstaan mij nooit.

‘De dag van de platte portemonnee,’ zei de man en hij wees. ‘Heb je wel ’s een zatte neger gezien,’ vroeg hij. Ik keek naar waar hij naartoe wees. Een donkere jongen zwalkte over straat. Ik wist niet of ik dat eerder had gezien en haalde mijn schouders op.

De jongen zag ons kijken en zwalkte op mij af. ‘Ken je café Trollenkelder?’ vroeg hij, en hij klonk minder Vlaams dan de bretelman. Ik had het café gezien. Trollenkelder, en ik had het woord niet begrepen. Ik had het gelezen als een soort dubbele overtreffende trap voor trollen, een van de Belgische grappen waarvan ik dacht ze niet te gaan begrijpen. Maar nee; het was een trollenkelder, klemtoon op lettergreep één en drie.
Dat dacht ik toen ik zei: ‘Ja, dat ken ik wel.’

‘Dat is hier tien minuten vandaan,’ zei de zatte neger. ‘En mijn huis is daar weer tien minuten vandaan.’ Hij lachte, alsof dat leuk was. Ik lachte ook.
‘Ik zal je op de groentenmarkt deponeren,’ zei de jongen daarna. ‘Daar is het leuk op platte dag.’

Een spiermassa zo breed als een smal stoepje. Ik weigerde niet.

Na een korte tijd lopen werd ik gedeponeerd. ‘Ik deponeer je hier,’ zei de jongen. ‘Oké,’ zei ik. De jongen ging slapen. Zijn portemonnee was plat. Ik was op de groentenmarkt. En ik wachtte totdat het ochtend werd en de mensen weer normaal deden.

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Arnon Grunberg, Jonathan Safran Foer, Philip Roth, Haruki Murakami, Harry Mulisch, Gabriel García Marquez, Isabel Allende, Milan Kundera, de Volkskrant

Wat luister ik?

the weepies, the tallest man on earth, noah and the whale

Wat kijk ik?

De wereld draait door, journaal

Quote

‘Ik verlang naar een wereld van fictie waarin ik zelf mag bepalen hoe het drama zich ontwikkelt en wat de afloop is.’ A.F.Th. van der Heijden