Nieuwste onderwerp

Contanten

Toen ik zei dat ik ervan hield om in Rotterdam naar de schelde te kijken zweeg je even. Je keek even naar de lucht en zei toen peinzend :‘De schelde kun je niet zien in Rotterdam. Dat is de Maas.’ Ik schaamde me, en vroeg je of je wist waar de afkorting Horeca voor stond. Je wist het niet. Ik geniet ervan om terug te denken aan hoe je ogen zich opensperden toen ik het je vertelde. Het was alsof we samen weer een stukje wereld ontrafeld hadden.

Daarna zei je dat je er ook van hield om naar de Maas te kijken. En naar de meeuwen, die zo veel groter waren als je duiven gewend was, zoals wij. Je moeder had je vroeger verteld dat meeuwen geen drop lustten, zei je. Als je een meeuw zag, dacht je daaraan. Aan dat ze geen drop lustten en jij wel. Dat jij drop eigenlijk één van de lekkerste dingen vond.

We woonden in een dorp waar alleen duiven waren en reden in de auto naar de tantes in de Scheldeflat in Rotterdam. Ze waren met zijn drieeën en hadden wit haar, vertelde ik.
Hun flat keek dus uit op de Maas hoewel ik dacht dat het de Schelde was, en één van de tantes had een verrekijker (‘verderkijker’ zeiden we) waarmee we naar de boten keken. ‘Dat is een Amerikaans cruiseschip,’ zeiden de tantes dan bijvoorbeeld dromerig. In Amerika, zo zeiden ze, was de wereld een soort paradijs.
De vierde tante woonde in Amerika. Aan de muur hingen foto’s van iemand die op ze leek, met hetzelfde witte haar. In tegenstelling tot de drie tantes in Rotterdam droeg zij make-up en sieraden.

Mijn moeder vroeg vaak aan mijn vader of hij nog ‘contanten’ had. Ik dacht dat ze daarmee de briefjes van de tantes in de Scheldeflat bedoelde.

Toen gingen de tantes dood en stroomde de Schelde verder als de Maas. En mijn moeder heeft het nog steeds over contanten, en ik ontmoette jou. En we kwamen erachter dat we de wereld nog steeds niet begrijpen.

« terug naar blog

One response to “Contanten”

  1. wubbo

    ”verder als” moet zijn ”verder dan”, en ”begrijpen” moet in de laatste regel zijn ”begrepen” :(

Reageer

Wat lees ik?

Arnon Grunberg, Jonathan Safran Foer, Philip Roth, Haruki Murakami, Harry Mulisch, Gabriel García Marquez, Isabel Allende, Milan Kundera, de Volkskrant

Wat luister ik?

the weepies, the tallest man on earth, noah and the whale

Wat kijk ik?

De wereld draait door, journaal

Quote

‘Ik verlang naar een wereld van fictie waarin ik zelf mag bepalen hoe het drama zich ontwikkelt en wat de afloop is.’ A.F.Th. van der Heijden