Nieuwste onderwerp

Vergeten

’s Avonds als iedereen in kroegen zit met wangen in dezelfde kleur rood als hun lippen en haar dat glanst, ben ik die voorbijganger. Die ene die je blik vangt, besmuikt wegduikt en verder loopt. Ik ben de voorbijganger die jou niet vergeet. Omdat ik in je ogen, in je rode wangen en in je glas wijn hetzelfde verhaal zag, het verhaal van medeleven met iedereen die nu niet op dezelfde barkruk om dezelfde grap lacht.
Ik flirt met mannen met kleine hondjes die ze ’s avonds, als iedereen in de kroeg zit, aan twee lange lijnen uitlaten. Mannen die hun hondjes in buitenwijken langs speeltuinen manoeuvreren. Het is niet dat het mannen zijn die ik leuk vind, het zijn de enige mannen die terug flirten.

Dat ben ik. Ik heb geflirt met mannen met permanentjes, mannen die bij hun oma woonden en mannen die in de winter goedkope korte mouwen T-shirts over hun shirts met lange mouwen droegen zodat ze eruit zagen als een uit de kluiten gewassen kindmodel van C&A. En ik heb gezien dat jullie me aankeken met jullie medelijden, met jullie glaasjes wijn en jullie grappen.

En als jullie me de weg vragen moet ik altijd mijn keel schrapen omdat mijn stem als moed in mijn schoenen is gezakt om jullie te vertellen dat ik er nog nooit van gehoord heb – de plekken waar jullie heen willen. En dan jullie verbazing zien en verontschuldigend om mezelf lachen, omdat je minder zielig bent als je om jezelf lacht.

En dat zijn dan gebeurtenissen waar ik vervolgens weer heel lang over nadenk terwijl jullie je bestemming zonder mijn hulp ook wel gevonden hebben en mij al lang vergeten zijn. Dat ben ik. En ik zal de voorbijganger zijn totdat iedereen mij heeft kunnen vergeten.

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Arnon Grunberg, Jonathan Safran Foer, Philip Roth, Haruki Murakami, Harry Mulisch, Gabriel García Marquez, Isabel Allende, Milan Kundera, de Volkskrant

Wat luister ik?

the weepies, the tallest man on earth, noah and the whale

Wat kijk ik?

De wereld draait door, journaal

Quote

‘Ik verlang naar een wereld van fictie waarin ik zelf mag bepalen hoe het drama zich ontwikkelt en wat de afloop is.’ A.F.Th. van der Heijden