Nieuwste onderwerp

Brinta

Er waren twee dagen in haar leven geweest dat de dingen niet gingen zoals ze zich had voorgesteld.
Mensen zeiden dat ze intelligent was, omdat ze elke avond de gebeurtenissen van de volgende dag voorspelde. Op gewone dagen deed ze het met een planning met de letters van het alfabet. Plan A was dat ze gewoon naar de supermarkt zou gaan om vijf uur en dat ze om kwart over vijf bij de kassa haar plastic zak zou vullen met boodschappen. Plan B was dat ze onderweg over haar veter struikelde. En C dat een essentieel ding op haar boodschappenlijstje op was in de winkel. Op complexe dagen gebruikte ze een formule die gebruikt werd bij het trekken van aselecte steekproeven uit telefoonboeken. Bij x vulde ze het aantal dingen dat ze ging doen in, en bij y de complexiteitsgraad. Het antwoord dat uit de formule kwam vertelde haar hoeveel opties er die dag waren om verzonnen te worden.
Ze had een lijstje van 1 tot 10 met zaken die niet te voorspellen waren. Mensen die ineens begonnen te huilen waardoor ze de trein miste, mensen die dood gingen, een grootscheepse interventie van het weer of de treinen die door een wisselstoring niet reden. Alle dingen stonden op een lijstje en als het haar overkwam was het net alsof ze het zich had voorgesteld.
Twee dagen waren niet gegaan zoals ze zich had voorgesteld. De ene begon met iets dat niet te voorspellen was en dus op haar tienpuntenlijstje stond: haar opa ging dood.
Het ging mis toen haar moeder tegen haar zei dat ze over vijf minuten in de auto moest stappen en dat ze geen tijd meer had om Brinta te eten. De rest van de dag bestond uit dingen die kapot gingen: de telefoon van haar moeder, de oven van haar tante, de rits van haar jas, en uit mensen die zo emotioneel werden dat ze elkaar met vazen te lijf gingen. Ze wilde er niet meer aan denken.

Het was niet toevallig dat de twee dagen in haar leven die niet gingen zoals ze zich had voorgesteld, ook de enige twee dagen waren waarop ze geen Brinta had gegeten.
De andere keer was op vakantie, toen hun gasflesje op was en er onverwachte stakingen waren waardoor de winkels niet open gingen. Het begon met dat ze geen Brinta kon eten en eindigde met dat ze samen met een bruinverbrande jongen bovenop een klif zat en dat ze elkaar aanraakten. Of eigenlijk eindigde het met dat hij naar beneden tuimelde en dat ze hem op een brancard weggedragen zag worden.

Die twee dagen waren de enige. Ze waren zwaar geweest maar ook geëindigd. En de rest van de dagen hadden geen verrassingen opgeleverd.
En dat was iets waar ze trots op was.

« terug naar blog

One response to “Brinta”

  1. wubbo

    enigen is zonder n :(

Reageer

Wat lees ik?

Arnon Grunberg, Jonathan Safran Foer, Philip Roth, Haruki Murakami, Harry Mulisch, Gabriel García Marquez, Isabel Allende, Milan Kundera, de Volkskrant

Wat luister ik?

the weepies, the tallest man on earth, noah and the whale

Wat kijk ik?

De wereld draait door, journaal

Quote

‘Ik verlang naar een wereld van fictie waarin ik zelf mag bepalen hoe het drama zich ontwikkelt en wat de afloop is.’ A.F.Th. van der Heijden