Nieuwste onderwerp

Schaduw

Ik prik met een plastic stokje in een stukje citroen. Deze dag is belletjes die omhoog stijgen in een glas. Deze dag is niet een vol en zonnig terras, en ook niet een middeleeuws plein.
Iedereen bedacht om in de zon te gaan zitten. De meeste mensen is het gelukt. De mensen die nooit iets lukt zitten verspreid aan de lege terrasjes in de schaduw en kijken onopvallend naar de rijen stoeltjes met tafeltjes met mensen die geeloranje gekleurd worden van zon op hun armen.
Ik doe het ook. Kijken naar de mensen in de zon en wachten tot er iemand opstaat. Het gebeurt niet. Tot die tijd heb ik de citroenbelletjes in mijn glas. En de gesprekken om me heen. Twee vrouwen dragen dezelfde jas. Een groengrijze. Ze praten over hun kinderen. Als ze luisteren hangt hun mond halfopen, een luistermond met een glimlach en tanden waar de woorden van de ander gemakkelijk insijpelen.

Af en toe maakt de luisterende mond geluiden van afkeuring. Dan komen de gestifte lippen op elkaar in een zurige grimas en klinkt er een soort gemurmel. Zo blijven ze bezig, de monden, de tanden, de afkeuring.
Blote benen hebben ze, net zoals andere oudere vrouwen die langslopen. Jonge meisjes houden hun benen nog bedekt. De oudere vrouw vormt dit jaar de avant-garde.

We kijken naar de ruggen van straatmuzikanten die hun muziekinstrumenten richten op de mensen in de zon. De mensen in de zon geven geld omdat hun dag zo goed gelukt is. Wij geven geen geld.
Wij wachten tot de zon onder is en iedereen weer naar huis gaat. Wij wachten tot we niet meer de enigen zijn in de schaduw.

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Arnon Grunberg, Jonathan Safran Foer, Philip Roth, Haruki Murakami, Harry Mulisch, Gabriel García Marquez, Isabel Allende, Milan Kundera, de Volkskrant

Wat luister ik?

the weepies, the tallest man on earth, noah and the whale

Wat kijk ik?

De wereld draait door, journaal

Quote

‘Ik verlang naar een wereld van fictie waarin ik zelf mag bepalen hoe het drama zich ontwikkelt en wat de afloop is.’ A.F.Th. van der Heijden