Nieuwste onderwerp

Bijen

Er was altijd één knoestige boom waar ik in kon klimmen. Een boom op Terschelling. Ik klom erin, zonder dat iemand het zag. Als ik boven was keek ik uit over een camping. Ik zag het jongerenveld. Ik zag kratjes bier en ik zag jongeren. Eerst was ik klein en dacht ik dat jongeren als een soort elektronen automatisch paren vormden.
Ook toen ik zelf op het jongerenveldje stond klom ik in de boom zonder dat iemand het zag. Ik vormde een paar met de boom. Dat van die elektronen klopte niet, wist ik toen. Ik was de uitzondering. Ik was de enige die het niet lukte een paar te vormen.

Later zou ik bijen gaan houden. Ik deed het omdat het een beroep is waar je niets mee kapot maakt. En omdat er geen andere mensen waren waaraan ik dingen moest uitleggen.
Bij de bijen draait allemaal om haar, de koningin.
Toen ik in de boom zat en uitkeek over het jongerenveld zag ik ook hoe iedereen cirkels vormde om de meisjes met de grootste borsten. En hoe ik in mijn hoofd om dezelfde meisjes cirkels vormde. Dat ze mij zou kiezen, daar droomde ik van, en dat ik die borsten dan zou mogen aanraken. Het waren de momenten in de boom waarop ik het angstigste was. Omdat ik wist dat het nooit zou gebeuren. En omdat ik dacht dat als mensen zouden weten wat er allemaal door mijn hoofd ging in die boom, ze me nooit meer serieus zouden nemen.
Later, pas toen ik de bijen zag cirkelen rondom de koningin wist ik dat ze het allemaal hadden gedacht. Dat ze allemaal hetzelfde hadden gewild en dat ze ook allemaal wisten dat het ze niet zou lukken. De bijen hebben hetzelfde. En toch blijven ze hun best doen voor die koningin.

In mijn boom zag ik hoe de mensen op het jongerenveld langzaam hun doelen bijstelden. Dat ze uitweken naar de meisjes met de minder grote borsten en de minder mooie gezichten. Dat ze ermee genoegen namen. Omdat ze uiteindelijk allemaal een paar moesten vormen met iemand.

Iedereen behalve ik. En later, toen ik bijen hield wist ik dat ik niet de enige was die er zo over dacht.

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Arnon Grunberg, Jonathan Safran Foer, Philip Roth, Haruki Murakami, Harry Mulisch, Gabriel García Marquez, Isabel Allende, Milan Kundera, de Volkskrant

Wat luister ik?

the weepies, the tallest man on earth, noah and the whale

Wat kijk ik?

De wereld draait door, journaal

Quote

‘Ik verlang naar een wereld van fictie waarin ik zelf mag bepalen hoe het drama zich ontwikkelt en wat de afloop is.’ A.F.Th. van der Heijden