Nieuwste onderwerp

Berg

Hoogtevrees had hij niet. Verwassen roze sokken wel, en een baard. Mensen die van hem hielden had hij, en een hoofd vol herinneringen. Hij nam het allemaal mee de berg op. Het was een stille berg, zonder begroeiing. Een blauwe lucht erboven waar vogels vlogen en waar regen was. De vogels en de regen gingen om de berg heen. Dat deed de berg: er zijn en iedereen van hem vandaan houden. Er waren geen wandelaars, geen standjes waar ze eten verkochten, geen geluiden. Hij wilde erop. Hij wilde zo hoog mogelijk en er was niemand die zijn touw vasthield. Als hij zou vallen zou hij blijven liggen, wist hij. En ook als hij niet zou vallen zou hij alleen zijn. Alleen met een ondoorgrondelijke, zwijgzame berg.

Hij was niet vaak alleen. Tientallen vrienden had hij, waarmee hij biertjes dronk. Waarmee hij naar bed ging, waarmee hij flauwe grappen maakte of goede gesprekken voerde. Hij was iemand die de helft van de tijd boven zichzelf hing. Naar zichzelf keek en een jongen met een baard zag die altijd maar doorging. Hij zag zichzelf van mensen houden, hij zag zichzelf huilen. Hij zag ook dat anderen naar hem keken en wat ze dachten. Dat hij bijzonder was, en leuk en dat ze zijn vrienden wilden zijn. Hij zorgde dat ze dat dachten. Hij zorgde dat ze dat wilden. Hij was iemand die altijd alles in de hand had.

En nu wilde hij hoger. Hij wilde boven alles hangen om het dan misschien eindelijk te begrijpen. Te begrijpen waarom hij dat alles toch deed. Hij wist dat hij kon vallen, en hij wist dat er tientallen mensen zouden huilen. Hij wist dat zijn herinneringen verloren zouden gaan, nog voor hij ze had kunnen vertellen. Hij wist dat het daarvoor te vroeg was.

En hij wist dat hij dit niet in de hand had. Hoe hoger hij kwam hoe ijler de lucht die hij inademde. Hoe minder herinneringen hij had, en hoe minder vrienden.

Het moeilijkste was het om terug te gaan, merkte hij. Omdat al zijn herinneringen en al zijn vrienden weer terugkwamen. Omdat de berg nog even zwijgzaam was. En omdat hij het nog steeds niet begreep.

« terug naar blog

One response to “Berg”

  1. Iduna

    Heel erg mooi.

Reageer

Wat lees ik?

Arnon Grunberg, Jonathan Safran Foer, Philip Roth, Haruki Murakami, Harry Mulisch, Gabriel García Marquez, Isabel Allende, Milan Kundera, de Volkskrant

Wat luister ik?

the weepies, the tallest man on earth, noah and the whale

Wat kijk ik?

De wereld draait door, journaal

Quote

‘Ik verlang naar een wereld van fictie waarin ik zelf mag bepalen hoe het drama zich ontwikkelt en wat de afloop is.’ A.F.Th. van der Heijden