Nieuwste onderwerp

Aldi

Ik was in de Aldi. Het was bijna etenstijd en ik moest struisvogelbiefstuk hebben. Dat is iets wat ze in de Aldi hebben. Ze hadden er ook wasrekken, in grote, grijze dozen met een Duitse tekst en een plaatje van een blonde vrouw die glimlachend hemdjes aan het wasrek hing. In de rij voor de kassa stonden vier vrouwen met zo’n doos. Ze waren geen van allen blond en glimlachend.
Niemand in de Aldi glimlacht. De rij voor de kassa strekte zich uit tot achterin de winkel. De vrouw achter de kassa keek af en toe angstig naar alle mensen die erin stonden. Vier vrouwen met grote wasrekdozen, een gezin dat Pools praatte en twee kratten vol pakjes boter en een plastic zak kleingeld vasthield, een meisje met een blauw oog en een wat oudere man met een heel kleine Indische vrouw naast zich die een potje ketjap en een potje sambal vasthielden. De man probeerde de vrouw in het Engels te vertellen dat dit een winkel was voor mensen die van goedkoop boodschappen doen houden. Zijn Engels was niet toereikend. De Indische vrouw zag er niet uit alsof dat haar wat kon schelen. Ze verstevigde haar greep om de potjes kruiden toen hij haar tegen zich aandrukte alsof ze bang was dat hij ze van haar zou afpakken. Toevallig drukte hij haar zo tegen zich aan, dat haar gezicht mijn richting op stond. Ik zag dat ze naar het snoepgoed keek, dat langs de rij met mensen stond opgesteld.

De man kneep zijn ogen dicht en glimlachte gelukzalig. Hij veinsde het, de gelukzaligheid. Zijn vriendin bleef koel onder de omhelzing en deed geen pogingen hem te beantwoorden. Ik stelde me voor dat dit het moment was dat hij een balans opmaakte van zijn leven. Geëindigd met een Indische vrouw in een Aldi met een potje sambal en een potje ketjap.

‘I’m happy,’ zei hij tegen de vrouw. Ze glimlachte vaagjes en hij ook. Het klonk alsof hij het meer tegen zichzelf zei. Het klonk alsof hij zichzelf niet geloofde.
Zo bleef hij even staan, terwijl de vrouw steeds openlijker naar de repen chocola en de koekjes keek. De rij zou nog wel een halfuur duren. Door de boxen die in de Aldi waren opgehangen klonk Enrique Iglesias. Het meisje met het blauwe oog vijlde haar nagels. Er stonden nog drie vrouwen bij de wasrekken. De man was overgegaan op dingen in het oor van de Indische vrouw fluisteren.

Ik keek naar de vrouw die afgebeeld stond op de wasrekdoos. Een witblonde vrouw die gelukkig werd van witte hemdjes ophangen.
Het had best mooi kunnen zijn in de Aldi, dacht ik. Als we allemaal een beetje zoals haar waren geweest.

« terug naar blog

One response to “Aldi”

  1. Rebecca

    Ik zal nooit meer hetzelfde in de Aldi staan: heel mooi! En grappig om Enrique hier ook tegen te komen ;)

Reageer

Wat lees ik?

Arnon Grunberg, Jonathan Safran Foer, Philip Roth, Haruki Murakami, Harry Mulisch, Gabriel García Marquez, Isabel Allende, Milan Kundera, de Volkskrant

Wat luister ik?

the weepies, the tallest man on earth, noah and the whale

Wat kijk ik?

De wereld draait door, journaal

Quote

‘Ik verlang naar een wereld van fictie waarin ik zelf mag bepalen hoe het drama zich ontwikkelt en wat de afloop is.’ A.F.Th. van der Heijden