Nieuwste onderwerp

Vouwfietsers

Omdat ik in een forensenstad woon forenseer ik. En dus begeef ik me elke morgen tussen het gilde der vouwfietsers. ‘Zij moet het nog leren,’ zie ik ze denken als ze –geheel gepakt en gedast- hun vouwfiets in een soepele zwaai opvouwen terwijl ze de begroting ‘alvast even doorspreken’ via een handsfree telefoon. Ze denken dat ik het nog moet leren, omdat ik geknield en met gefronste wenkbrauwen dat ene hendeltje probeer te zoeken waarmee ik mijn fiets dan met enige krachtinspanning in een soort hoek van negentig graden pers, om hem vervolgens bij elke bocht die de trein uit de schoot van een gepakte en gedaste meneer te trekken.

Verontschuldigend kijk ik ze dan aan. Maar ze vinden het niet erg, zij hebben het ook ooit moeten leren.
Het gilde der vouwfietsers stapelt zich in de spits op in de tussenstukjes van de trein. Ze trekken hun nette, zwarte broekspijpen in een geroutineerd gebaar (met duim en wijsvinger in de vouw boven hun knieen) even wat omhoog voordat ze op het trappetje gaan zitten, hun blik onafgebroken gericht op hun vouwfiets. Daar zitten we dan. Wij, vouwfietsers.

Vouwfietsers leven in de tussenstukjes. Ze hebben met hun handsfree telefoons en iPads een efficient leven. Praten met de andere vouwfietsers komt er dan ook meestal niet van, daar op het tussenstukje van de trein. Ze voeren functioneringsgesprekken, factureren hun afgelopen week of bellen hun vriendin.
Ik staar voor me uit. Ik hoor er niet bij. Misschien doet het ze wel zeer, de zinloosheid van mijn tijd op het tussenstukje.
Als de trein stopt schieten de vouwfietsers weer in het gelid, terwijl ze doorfactureren of vergaderen. In eenzelfde soepele zwaai klappen ze hun fiets open en verdwijnen ze de rest van hun efficiente leven in. Ik blijf achter, terwijl ik me moedeloos buig over mijn hendeltjes.

« terug naar blog

One response to “Vouwfietsers”

  1. Marieke

    Lees ‘m nu pas. Mooi:)

Reageer

Wat lees ik?

Arnon Grunberg, Jonathan Safran Foer, Philip Roth, Haruki Murakami, Harry Mulisch, Gabriel García Marquez, Isabel Allende, Milan Kundera, de Volkskrant

Wat luister ik?

the weepies, the tallest man on earth, noah and the whale

Wat kijk ik?

De wereld draait door, journaal

Quote

‘Ik verlang naar een wereld van fictie waarin ik zelf mag bepalen hoe het drama zich ontwikkelt en wat de afloop is.’ A.F.Th. van der Heijden