Nieuwste onderwerp

Dertiger

‘Ik moet van mijn vrienden altijd mee naar een club waar je champagne moet drinken met blauwe ijsblokjes,’ zei een man laatst tegen me. ‘En waar vrouwen zijn. Mijn vrienden zijn allemaal getrouwd, maar ze willen kijken naar de vrouwen.’

Hij begreep het niet maar ging altijd mee met zijn vrienden. ‘De muziek staat er zo luid dat je elkaar nauwelijks verstaat.’ Hij vertelde over hoe hij over de muziek had leren heen schreeuwen, en hoe hij op die wijze informatie verkreeg over het wel en wee van de vrouwen en kinderen van zijn vrienden. (‘Als je vraagt hoe het met ze gaat, vertellen ze over hun vrouw en kinderen,’ zei hij.)

‘Zo vaak zie ik ze niet,’ zei hij haast verontschuldigend. Alsof hij wilde zeggen: voor informatie over de vrouwen en kinderen van je vrienden, neem je blauwe ijsblokjes op de koop toe.

Zelf heeft hij ook een vrouw en kinderen. En tegen zijn vrienden zegt hij dat hij die blauwe ijsblokjes echt ‘briljant’ vind. Hij moet wel, hij is een hippe dertiger. Hippe dertigers doen dat. Ze knippen hun haren half lang, kijken naar mtv zodat ze weten wat ze aan moeten en schreeuwen over harde muziek in clubs naar elkaar hoe het met hun vrouwen en kinderen gaat.

Hippe dertigers zeggen dat iets ‘moeilijk’ is als ze het leuk vinden. En ze noemen elkaar ‘kanjer’ als ze elkaar tegenkomen. Hippe dertigers gaan naar festivals en slikken xtc, maar gaan wel om twaalf uur naar bed. En ze nemen campingstoeltjes mee. Hippe dertigers zitten er nog veel meer tussenin als kinderen van dertien. Ze zitten tussen het tafellaken en het mahoniehouten tafelblad. Ze hebben vrienden waarmee ze uitgaan, en ze hebben de ‘vaderclub’ waarmee ze naar de sauna gaan.

De hippe dertiger waarmee ik praatte keek me bijna angstig aan. ‘Heb jij dat nou ook?’ vroeg hij na een lange stilte. Even dacht ik dat hij de morsige tomatenvlek op zijn shirt bedoelde, of het feit dat al zijn vrienden al lang weg waren gegaan en dat onder ons gesprek te kennen hadden gegeven door schouderklopjes en hippe gilletjes.

Maar hij bedoelde de clubs en de blauwe ijsblokjes in de champagne. En dat zijn vrienden alleen maar over hun kinderen praatten. Ik dacht er even over na. Mijn vrienden hebben geen kinderen. En ze drinken ook geen blauwe ijsblokjes in hun champagne.

Even zweeg ik nog. ‘Ja,’ zei ik. ‘Ik heb dat allemaal ook.’

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Arnon Grunberg, Jonathan Safran Foer, Philip Roth, Haruki Murakami, Harry Mulisch, Gabriel García Marquez, Isabel Allende, Milan Kundera, de Volkskrant

Wat luister ik?

the weepies, the tallest man on earth, noah and the whale

Wat kijk ik?

De wereld draait door, journaal

Quote

‘Ik verlang naar een wereld van fictie waarin ik zelf mag bepalen hoe het drama zich ontwikkelt en wat de afloop is.’ A.F.Th. van der Heijden