Nieuwste onderwerp

Zoeken

‘Ik zoek de barmhartigheid,’ zei ze. ‘Of de liefde,hoe je het noemen wilt.’ Men keek haar aan. Ze zag er niet gek uit. Blonde paardenstaart, iemand die later beroemd zou kunnen worden. ‘Zoek naar de goede dingen,’fluisterde een oude man haar toe. Hij schoof onopvallend een gevallen munt van vijftig cent met zijn voet naar haar stoel. Ze keek niet eens.
Het bleef stil. Iedereen was gewend te zoeken. Ze waren gewend dat er eindeloze hopen spullen in vrachtwagens hun leven binnen kwamen rijden. De helft daarvan raakte kwijt, en de dingen die ze er voor in de plaats terugvonden, die waren de zoektocht nooit waard. De spullen bij de afdeling gevonden voorwerpen: die waren ze liever kwijt dan rijk.
‘Waarom zou je naar dingen zoeken die niet bestaan,’ informeerde iemand. ‘Er zijn zo veel dingen op andere plaatsen. Geplette twixen tussen de rails, pakjes sigaretten achter roosters van verwarmingen. Boeken zonder naam in de kaft in meterkasten. Criminelen. Daar zou je naar moeten zoeken.’ Hoofdschuddend keken ze elkaar aan. Die grenzeloze naiviteit van de jeugdigen met blonde paardenstaarten: waar zou dat allemaal toch toe kunnen leiden als zij er niet meer waren.
In het café bleven de ogen op haar gericht. Ze keek om zich heen. Probeerde blikken te vinden die de hare zouden beantwoorden. Iedereen draaide zijn hoofd weg. De barman kuchte en drukte een andere cd in de cdspeler.
Achterin het café zat een man die nog niets gezegd had. Hij dacht na over wat er allemaal gebeurde. Hij was ook dingen kwijtgeraakt. Zijn portemonnee laatst nog. Die lag nu waarschijnlijk zinloos ergens in een hoekje. Zijn geld was ergens aan besteed, daar maakte hij zich niet druk over. Maar zijn portemonnee, die daar in alle eenzaamheid zinloos lag te zijn. Ineens wilde hij, dat hij wist waar dat ding lag. Op z’n eigen manier lag het al het ding al maanden naar hem te roepen. ‘Ik lig hier, en jij bent daar.’
Zijn gedachten overstemden het hoongelach in het café. Het meisje was onder een tafel gaan liggen, probeerde via de stoelpoten iemands blik te vangen. ‘Ze is gek,’ werd er gefluisterd.
Hij stond op. ‘Ze is niet gek,’ mompelde hij, en al snel werd zijn stem luider. ‘Jullie zoeken je scheel naar alles waarvan jullie weten dat jullie het niet gaan vinden. Brieven van de belastingdienst en oude ringen en boeken die jullie terug behoren te geven.
Dit meisje gaat in dit café geen barmhartigheid vinden. Maar het is niet raarder om te zoeken naar dingen die niet bestaan dan naar dingen die wel bestaan, als je toch weet dat je het allebei niet zal vinden.
Het gaat erom dat je ernaar zoekt.’

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Arnon Grunberg, Jonathan Safran Foer, Philip Roth, Haruki Murakami, Harry Mulisch, Gabriel García Marquez, Isabel Allende, Milan Kundera, de Volkskrant

Wat luister ik?

the weepies, the tallest man on earth, noah and the whale

Wat kijk ik?

De wereld draait door, journaal

Quote

‘Ik verlang naar een wereld van fictie waarin ik zelf mag bepalen hoe het drama zich ontwikkelt en wat de afloop is.’ A.F.Th. van der Heijden