Nieuwste onderwerp

Frontaalkwab

Volgens mijn moeder mis ik dingen in mijn frontaalkwab. Dat klinkt beledigender dan het is. Ik functioneer goed voor iemand met een gemankeerde frontaalkwab.
Iedereen tot vijfentwintig mist dingen in zijn frontaalkwab. Ik heb het boek niet gelezen waar mijn moeder het uit heeft gehaald, dus ik weet niet precies wat er mist. Chromosomen, of stukjes weefsel. Ik weet eerlijk gezegd niet eens precies wat een frontaalkwab is.
In elk geval zegt de theorie dat ik niet kan plannen hierdoor. Dat bestrijd ik ten zeerste. Niemand overwint mijn planningen. Ook zegt de theorie dat ik niet kan relativeren.
Om deze theorie in de praktijk toe te passen is het handig naar de volgende dialoog te kijken:
Vriend: ‘hoe is het met je?’
Djoeke: ‘Ik ben moe en hongerig. Daarnaast moet ik nog dertig wiskundesommen maken, had ik vanmorgen wind tegen en is het a’dam e.v.a. seizoen onherroepelijk afgelopen.’
Vriend: ‘slechte dingen komen nooit alleen.’
Djoeke: ‘en o ja: mijn verstandskies komt door.’
Vriend: ‘van verstandskiezen komt alleen maar ellende.’
Een oplettende lezer zou hieruit opmaken dat de personen in deze dialoog onder de vijfentwintig zijn. Zelfs zonder aanwijzingen als wiskundehuiswerk en doorkomende verstandskiezen.
Ooit las ik een interview waarin Maxim Hartman de wijze woorden sprak: “ik wist pas wat relativeren betekende toen ik ontdekte dat ‘relatie’ en ‘veer’ erin zitten.”
Ik heb er lang over nagedacht en ben tot de conclusie gekomen dat er weinig aan toe te voegen valt. Als we het over relativeren gaan hebben, moet je die opmerking begrijpen.
Het is namelijk maar hoe je het bekijkt. Op terugweg had ik bijvoorbeeld wind mee. Het licht prikkende gevoel van een verstandskies die doorkomt is erg prettig. En bovendien kan ik mijn vrije avonden die voorheen verloren gingen aan a’dam e.v.a. nu weer aan betere dingen besteden. Het gehele werk van Tolstoj lezen bijvoorbeeld.
Relativeren is slechts een kwestie van de goede dingen opsommen.

« terug naar blog

One response to “Frontaalkwab”

  1. Sanne Berghout

    Als je écht Tolstoj wilt lezen heb ik het gehele werk voor je.
    Liefs,
    Oma Sanne

Reageer

Wat lees ik?

Arnon Grunberg, Jonathan Safran Foer, Philip Roth, Haruki Murakami, Harry Mulisch, Gabriel García Marquez, Isabel Allende, Milan Kundera, de Volkskrant

Wat luister ik?

the weepies, the tallest man on earth, noah and the whale

Wat kijk ik?

De wereld draait door, journaal

Quote

‘Ik verlang naar een wereld van fictie waarin ik zelf mag bepalen hoe het drama zich ontwikkelt en wat de afloop is.’ A.F.Th. van der Heijden