Nieuwste onderwerp

Plattelandspub

In de plattelandspub hier in de buurt is het goed toeven. Klompen bij de deur. Je portemonnee de hele avond op het tafeltje laten liggen. Asbakken ernaast. Je kunt muziek aanvragen bij A. die al sinds jaar en dag achter de bar staat. De stamgasten kijken je dan goedkeurend aan. ‘Pink Floyd,’ zeggen ze. ‘Jij komt zeker uit de stad.’

Avonden lang gratis bier kun je er krijgen. Als je een meisje bent en jong dan, want dat is gezellig. En bovendien levert het klandizie op. Als de anderen het bier niet geven geeft A. het. Nog eentje van Pink Floyd dan maar, zegt hij dan. Terwijl iedereen liever naar Jantje luistert. Of naar z’n lekkere zusje die over seks zingt.

Over seks zingt, zoals wij er alleen maar over kunnen dromen. Dat mompelen de oudere mannen dan naar elkaar. Hun vrouwen zijn met elkaar op vakantie. Vrouwen met gemakkelijke kapsels en gemakkelijke broeken. Gemakkelijke blousjes ook. En hoogstwaarschijnlijk een gemakkelijke vakantiebestemming en een gemakkelijke tent.

Ja hier in het dorp hebben de mannen gemakkelijke vrouwen. ‘Wat zouden die nu met elkaar uitspoken,’ vraagt de meest grijze en gerimpelde man ondeugend. De anderen lachen wat. Ze hoeven het niet te weten. A. doet nieuwe nootjes in de bakjes.

‘Wil je ook nootjes,’ vraagt hij als er vijf andere handen in hebben gegraaid. Handen waarmee gewerkt wordt. Sterke nagels. Randjes teer en shag. ‘Lekker,’ zeg ik dan maar. Ik hoef het niet te weten.

Soms zijn er Duitsers in de pub. Die schrijven hun nulzes nummers op bierviltjes. Er worden dan schlagers gedraaid, want A. denkt dat Duitsers daarvan houden. A. houdt zelf ook van schlagers, dus dat is dan mooi meegenomen.

Het zijn avonden van smalltalk. Van over dingen praten die je normaal gesproken niet zouden interesseren. Avonden van jeugdpuistjes tellen. De grote buitenwereld, die kennen ze van tv. Grote tv-schermen hebben ze, waarop ze naar schaatsen kijken. Het journaal hebben ze al lang opgegeven. In de buitenwereld is men maar met irrelevante dingen bezig. Je ziet het ze denken. Zij hebben een hond die ze niet alleen kunnen laten. Koeien die gemolken moeten worden.

Ik glimlach altijd naar ze. Luister goed, maar zeg niet te veel. Van de gezichten straalt een buitenwereld die ik niet ken. Een echte buitenwereld, waartegen de dingen die ik doe bleekjes afsteken. In de plattelandspub past mij niets dan bescheidenheid

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Arnon Grunberg, Jonathan Safran Foer, Philip Roth, Haruki Murakami, Harry Mulisch, Gabriel García Marquez, Isabel Allende, Milan Kundera, de Volkskrant

Wat luister ik?

the weepies, the tallest man on earth, noah and the whale

Wat kijk ik?

De wereld draait door, journaal

Quote

‘Ik verlang naar een wereld van fictie waarin ik zelf mag bepalen hoe het drama zich ontwikkelt en wat de afloop is.’ A.F.Th. van der Heijden