Nieuwste onderwerp

Weggooien

Weggooien kan ik niet. Ik ben pas kortgeleden tot de ontdekking gekomen dat er eigenlijk heel veel is wat je niet hoeft te bewaren. Kerstkaarten bijvoorbeeld. Al lang voldane rekeningen. Bonnetjes. Papieren met daarop aanwijzingen voor al lang ingeleverde werkstukken. Zelfs de meeste werkstukken.

Sommigen zeggen zelfs dat ik mijn verzameling van ruim duizend treinkaartjes wel kan weggooien. Dit gaat mij te ver. Die kaartjes vertegenwoordigen herinneringen. Verloren gegaan kapitaal en verloren gegane liefdes in schoenendozen. Dat gooi je niet weg. Dat koester je. En iets weggooien wat je later nog nodig hebt, dat is mijn grote angst. Ik heb daar veel ervaring mee.

Ook digitale herinneringen worden door mij gekoesterd. Verlanglijstjes, snel neergetypte gedichtjes, mijn mooie zinnen document, mijn mooie boektitels document. Maar het is noodgedwongen een vluchtiger koesteren want mijn computer heeft een eigen agenda. Mij afsnijden van mijn sentiment, zo eens in de drie maanden. Mijn computer is erg goed in op onverwachte –en altijd onhandige- momenten zonder aanleiding ermee op te houden. Echt definitief ermee op te houden: een zwart beeld te geven en enkel nog wat geratel te produceren.

Meestal wordt de laptop weer opgelapt maar de harde schijf is weer leeg. Precies de reden dat ik nog geen erkend literair genie ben want al mijn meesterwerken zijn op die manier verdwenen. Dat is niet waar. Maar wel een goede smoes. In elk geval is de keiharde suicide van mijn laptop een goede therapie. Ik hecht me niet meer aan digitale materie.

Vroeger geloofden scheikundigen dat bij verbranding bepaalde stoffen verdwenen. Later ontdekten ze dat geen enkele stof ooit verdwijnt en hoogstens omgezet wordt in een andere stof. Voortschrijdend inzicht zal ooit mijn meesterwerken weer uit de virtuele ether weten te destilleren. Ik geloof erin.

Tot die tijd is het afzien. Opnieuw schrijven. Een heleboel accepteren en loslaten. En me vastklampen aan de echte wereld, waarin herinneringen gewoon nog in schoenendozen passen.

« terug naar blog

3 responses to “Weggooien”

 1. Thomas Meijer

  Een tip: dropbox.com

  Zo kan je al bestanden veilig in de cloud opslaan en zijn ze overal beschikbaar en vergaan ze niet bij een onherroepelijke crash van je computer.

 2. Sanne Berghout

  Van weggooien krijg je altijd spijt.
  Dus, lieve Djoeke, wees voorzichtig!
  oma Sanne

 3. Joey

  Ik woon in een huis waarin niemand iets weg kan gooien , maargoed dat terzijde vind ik het altijd fijn om jouw stukken te lezen . Zorg je er wel voor dat je ze ook uitprint ? :)

  Joe

Reageer

Wat lees ik?

Arnon Grunberg, Jonathan Safran Foer, Philip Roth, Haruki Murakami, Harry Mulisch, Gabriel García Marquez, Isabel Allende, Milan Kundera, de Volkskrant

Wat luister ik?

the weepies, the tallest man on earth, noah and the whale

Wat kijk ik?

De wereld draait door, journaal

Quote

‘Ik verlang naar een wereld van fictie waarin ik zelf mag bepalen hoe het drama zich ontwikkelt en wat de afloop is.’ A.F.Th. van der Heijden