Nieuwste onderwerp

Feestje

Ik heb vaak het gevoel alsof ik niet besta. Een prettig gevoel. Als je niet bestaat hoef je niets te doen. En als je wel wat doet is dat mooi meegenomen. Vaak denk ik: dit is nog niet echt. Láter, dan wordt het echt. Ik heb de grens van later al vaak opgeschoven.
Soms zijn er momenten waarop het niet gaat, het niet bestaan. Soms zijn er mensen die je het bestaan zo voor je voeten werpen. ‘Doe er mee wat je wilt,’ lijken ze te zeggen, ‘het is jouw feestje.’
Laatst las ik bijvoorbeeld een gedicht van Ingmar Heytze, waarin ‘meisjes van achttien’ in dezelfde zinsnede stond als het woord ‘bed.’ Toen voelde het ineens alsof ik serieus meetelde.

Gisteren parkeerde ik mijn fiets in de fietsenstalling. Op een betonblok zat een jongen met een rode map. Hij zette een streepje toen ik langsliep. Toen ik het tunneltje inliep was er weer een jongen. ‘Waar kom je vandaan?’ vroeg hij.

Een vraag die je op verschillende niveaus kunt opvangen, maar ik wees maar gewoon naar links. Hij zette wederom een streepje. ‘Ik ben al geteld,’ zei ik. ‘Geeft niet,’ antwoordde hij. ‘Wij brengen het verkeer in kaart.’
Hetzelfde gebeurde toen ik in de trein stapte.

Aan het eind van de dag maakte ik mijn route opnieuw. De jongens stonden er nog steeds met hun rode mapjes. Ze zagen bleker dan aan het begin van de dag. Hun haar was doorweekt van de regen. Lusteloos zetten ze streepjes in hun mapjes toen ik langsliep. ‘Waar ga je naartoe?’ vroeg de jongen. ‘waar ik vanochtend vandaan kwam,’ antwoordde ik. Ik wees naar rechts.

Grondig was ik in kaart gebracht. Mijn bestaan was gereduceerd tot zes streepjes in drie rode mappen. Maar het was me als nooit te voren voor de voeten geworpen. Ik had gewezen waar ik vandaan kwam en waar ik naartoe ging. Ik kon er niet meer omheen.
Het is mijn feestje.

« terug naar blog

Reageer

Wat lees ik?

Arnon Grunberg, Jonathan Safran Foer, Philip Roth, Haruki Murakami, Harry Mulisch, Gabriel García Marquez, Isabel Allende, Milan Kundera, de Volkskrant

Wat luister ik?

the weepies, the tallest man on earth, noah and the whale

Wat kijk ik?

De wereld draait door, journaal

Quote

‘Ik verlang naar een wereld van fictie waarin ik zelf mag bepalen hoe het drama zich ontwikkelt en wat de afloop is.’ A.F.Th. van der Heijden